Aan de glasvezel

Alcatel Speedtouch home

In de nacht van donderdag 6 op vrijdag 7 april 2017 had mijn oude Alcatel Speedtouch home het begeven. Vrijdag avond bij de Routershop een Draytek Vigor 130 besteld. Deze is zaterdag ochtend bezorgt: Was om 10:29 weer online!
De maandag daarop kwam ik er toevallig achter dat ik glas kon krijgen. Portaal heeft ca tien jaar geleden glas aangelegd in de wijk, maar dat was altijd 'gesloten'. Maw: Geen provider naar keuze. En nu kon ik XS4ALL krijgen!

Vervolgens bleek mijn server te oud. Deze had een 100 Mbps en een Gbps netwerk kaart. En glasvezel heeft een Gbps interface. Ik moest dus eerst een verse server bouwen. Dat was nog even knutselen. Hierna glasvezel aangevraagd: 40/40 Mbps voor € 40.- pm. Zou 21 Juli geïnstalleerd worden: Twee dagen na mijn verjaardag! Zou dan ook meteen helemaal werken.

Er zijn bij mij in de wijk twee woningen waar de meterkast niet naast de voordeur zit. En in één daarvan woon ik. Destijds is de glasvezel tot aan de voordeur gelegd. Reggefiber heeft dus een sleuf van mijn voordeur, om de hoek van mijn huis, naar de meterkast gegraven en vervolgens door de elektra mantelbuis de glasvezel ingevoerd. Hierdoor was er niet genoeg glasvezel meer over om de FTU op ooghoogte te monteren. Resultaat: de FTU zit nu tussen de gas- en de elektriciteits meter in.
Ik dacht meteen aan de slag te kunnen, maar dat ging niet door. De mannen van Reggefiber namen de NTU weer mee: Ik moest een afspraak maken met XS4ALL voor het monteren van de NTU.
Het gesprek met XS4ALL verliep in eerste instantie problematisch, maar uiteindelijk werd er dan toch een afspraak gemaakt voor het plaatsen van de NTU: Op de 28e zou een Gideon monteur hiervoor langskomen.

De Gideon monteur bleek echter helemaal geen NTU bij zich te hebben. En ging dus onverrichte zake weer weg. Kwam een uur later alsnog een NTU monteren. Exact de zelfde als die een week eerder even op de FTU had gezeten: Een ZTE ZXHN F3100 media converter.
Was nog even zwaar knutselen om alles werkend te krijgen, maar daar leer je van.

meterkast

Ik had 30 juli alles werkend. De onofficiële oplever datum was 11 augustus.
de 13e kwam ik er achter dat de vaste telefoonlijn niet meer werkte. Zoiets blijkt dus vaker voor te komen. KPN gebeld: De volgende ochtend zou het gefikst worden. Dit bleek inderdaad het geval.

Updates

Op 2021-09-14 03:08:11 CEST is de verbinding overgezet van XS4ALL naar Freedom internet.
's middags waren de reverses / PTR records geregeld.

Per 2022-12-31 vervalt de analoge lijn. KPN gaat alle analoge lijnen overzetten naar VOIP.
Ik ga ruim voor die datum zelf het nummer overzetten naar VOIP. en wel niet bij KPN.